398 | Op glad ijs

Het aantal berichten op de website van Isa en Jip is omgekeerd evenredig aan de leeftijd van mevrouw en meneer. Maar áls er dan weer wat nieuws is, dan kan het niet anders of het is nieuws van nationale importantie. Zo ook deze keer: Empel beleefde vorig week haar 2e Kinder Elfstedentocht en haalde daarmee naast Hart van Nederland (‘been there, done that’ vorig jaar) zelfs het Jeugdjournaal. Volgend jaar CNN?

Onder de inspirerende bezieling van Empelse Fries en tevens ijsmeester Douwe Homma lag er een parcours om van te smullen. Al een week lang veegde hij samen met wat enthousiastelingen elke dag de baan. Dit resulteerde in een prachtige ijsvloer waar men zelfs vanuit de wijde omtrekken van Empel lucht van kreeg. De zondag ná de ‘Elfstedentocht’ was het een drukte van belang. Zelfs onze eigen straat – toch zeker een goeie 400 meter verwijderd van de ijsvijvert – maakte kennis met ijstoerisme. Geen parkeerplek meer te vinden. Maar dat terzijde.

De 2e Kinder Elfstedentocht trok dit jaar maar liefst 800 kinderen. Ze schaatsten 11 rondjes, ondersteund door een karrenvracht aan vrijwilligers. Ouders mochten de ijsvloer niet op, maar net zoals vorig jaar konden wij ons tegoed doen aan patat, koek & zopie (en wat steviger spul, dat moge duidelijk zijn). Het werd wederom een onvergetelijk evenement. Douwe mocht weer acte de présence geven voor de diverse camera’s, de kids lieten ondertussen elf keer hun stempelkaart bestempelen en de ouders gloeiden hoe langer hoe heviger met hun glühwijntjes. Al het ‘oei oei!’ vooraf over arctische omstandigheden, uitsneeuwende mist en gevoelstemperaturen van -15 graden Celsius bleek aan niemand besteed. Er stond een straf windje, dat wil ik nog wel toegeven. Maar van Noord- danwel Zuidpoolse toestanden was geen sprake. Het was één groot feest. Ik was zo vrij om wat opnames te maken (daarin ook beide televisiereportages).