360 | Groot

359 | Update

Tja, wat vertel je in een poging de afgelopen drie maanden te updaten? Isa is getransfomeerd van peuter naar kleuter en Jip blijft een ventje van extremen. Van extreem lollig via extreem driftig en extreem knuffelig naar extreem mopperig.

Vanaf december is ’t Drempeltje een peuter rijker. En ook een personal coach, lijkt het. In ons enthousiasme Jip voor te bereiden op de peuterspeelzaal, hebben we Isa iets teveel gepusht op Jip te letten. En hoewel Isa niet altijd alles doet wat we vragen, nam ze deze keer haar taak heel serieus. Wat inhoudt dat Isa Jip geen seconde uit het oog verliest. Zelf nadenken is niet nodig, Isa vertelt Jip wel waar hij moet zitten, wat hij moet zeggen, waar hij mee moet gaan spelen en vooral ook met wie (alleen Isa zelf).

Tijd voor de basisschool dus! En zo stapten Isa en mama afgelopen woensdag hand in hand de school binnen. Elke kleuter krijgt voor de rest van het schooljaar een dier en de kapstok en de stoel met de pinguin waren al snel gevonden. Even rondkijken in de groene kikkerklas, de gloednieuwe gymschoentjes aan, Isa in de kring, een kus en that was it. Traantjes heb ik – en Isa al helemaal niet – er niet om gelaten, maar het was wel een heel raar gevoel om de klas uit te stappen. Zwaaien? No way!
3 uurtjes later stapte Isa volkomen tevreden de school weer uit. Veel verder dan ‘leuk’ kwamen we de eerste dag niet, maar inmiddels begrijpen we dat die eerste ochtend goed bevallen is: gymen in de gymzaal, drinken en eten, buiten spelen, spelen bij de zandtafel, puzzelen, kleuren en een liedje. En niet te vergeten: heel veel bezoekjes aan de wc. Isa was zwaar teleurgesteld toen ze de dag erna weer naar de speelzaal moest, maar draaide toch nog bij: De peuterspeelzaal vind ik nog een heel klein beetje leuk, maar mijn basisschool vind ik heeeeel erg leuk!

En dat is mooi, want als Isa straks naar school gaat, kan Jip in alle rust zijn hobbie uitoefenen: sjouwen. Was het eerst een groen mandje waar hij mee zeulde, tegenwoordig is het een rieten poppenwagen. En daar zit van alles in: kralenketting, ‘draaiding’, paardje, hondje, pop, en vooral heeeel veel knuffels. Hoe het werkt? Eerst prop je (desnoods met geweld) zoveel mogelijk knuffels in de wagen (wel flink boos worden als dat niet lukt), vervolgens zeul je er mee rond en daarna schreeuw je tegen iedereen die ook maar het lef heeft iets te zeggen: STIL! MIJN KNUFFELTJES SLAPEN HOOR! Uitleggen dat die knuffeltjes, als ze al niet bezweken zijn onder Jip’s hardhandige praktijken, ook van Jip zelf wakker worden is een onbegonnen taak.

Ondertussen zijn Isa en Jip echte concertgangers aan het worden en na Cowboy Billie Boem was het de beurt een kabouter Plop. Papa Roel, die vroeger moest huilen om Calimero, heeft zijn genen blijkbaar doorgegeven aan Jip. Terwijl Isa vrolijk zat mee te schreeuwen kroop Jip in mama en trilde van angst. De treitertrol was niet leuk en ook niet grappig en ik geef hem helemaal gelijk, het was waardeloos.

Zo, we zijn weer helemaal up-to-date. Nog 1 nieuwtje: Jip heeft inmiddels voor het eerst op de wc gepoept en wel op de boot naar Ameland! Hieperedepoep hoera!

358 | Vaarwatert

Wat moet je in hemelsnaam begin maart op een waddeneiland met de naam Ameland, wetende dat die maand doorgaans flink zijn staart kan roeren middels maartse buien ? Nou, je kan bijvoorbeeld samen met de familie Huisman voor een midweekje naar het oord ‘Klein Vaarwater’ afreizen, waar men in een briljant moment een twaalftal villa’s heeft gebouwd met een inpandig zwembad van 24 vierkante meters schoon aan de haak.

Met een diepgang van 1 meter 40 levert dat bijna 34 kuub aan aangenaam temperaturend zwemwater op. Net genoeg om baantjes te trekken van 4 slagen. De rest van het huis mocht er overigens ook zijn: ruimte voor 8 personen en voorzien van open haard, whirlpool en zonnebank. Papa dook voor het eerst in zijn bestaan een sauna in, die ook tot de inboedel behoorde. Waar al die sauna-ophef nu goed voor is dat is hem nu nog niet helemaal duidelijk, hoewel het minder vervelend was dan van tevoren gevreesd.

Wat doe je nog meer behalve zwemmen ? Ach, je bowlt wat, je gaat lekker uit eten, je loopt een rondje om de Amelander vuurtoren, je sjokt naar het strand (waar niet alle kinderen – lees: die van ons – zin hadden), kortom: je vermaakt je meer dan uitstekend. Jammer dat het maar een midweekje is, bedenk je op de boot terug…