352 | Drollenpoep

Hondenpoep in de tuin is niet leuk, maar het levert in ieder geval leuke gesprekken op. Terwijl mama met veel gevloek de hondenpoep uit de tuin viste, lag Jip boven te slapen. In een poging een half uurtje later Jip op te beuren na zijn middagslaapjeshumeur, vertelde ik maar dat er vieze hondenpoep in de tuin lag.

Zoals elk poep- en plasverhaal had dit het gewenste effect. Wauw, poep in de tuin. Inmiddels is het alweer twee weken geleden, maar Jip is er nog steeds vol van: ‘toen jij in de tuin werken was, toen jij drollenpoep gezien’. Inmiddels is de drollenpoep een vast onderdeel van het slaapritueel geworden. Na: ‘mama kom jij hier liggen jij mag Plopperdeplop’, en ik me in zijn bed heb gehesen, is het tijd voor: ‘toen jij in de tuin werken was, toen jij drollenpoep gezien’. Sinds een week gevolgd door: ‘toen wij in Aqualand waren, toen wij in treintje gezit’. Wie de link ziet mag het zeggen!

351 | Checklist ‘Isa & Jip naar bed’

– naar boven lopen
– Jip vangen, naar boven dragen
– kleren uit
– Jip vangen, kleren uit
– pyjama’s aan
– Jip vangen, pyjama aan
– tanden zelf poetsen
– tandenpoetsen checken
– Jip vangen en tandenpoetsen checken
– snoeten/billen/handen wassen
– Jip vangen, wassen
– boek uitkiezen
– ruzie maken om keuze boek
– boek voorlezen
– Oekiewoekie verhaaltje
– even bij Jip liggen
– even bij Isa liggen
– Jip slokje drinken, knuffel, kus
– Isa slokje drinken, knuffel, kus
– ruzie maken om nog een slokje drinken, knuffel, kus
– kinderen boos toespreken
– ok, toch nog een slokje drinken, knuffel, kus
– poepoe……
– weer beneden: to-do-lijstje doorschuiven naar de volgende dag

350 | Superplasser

Als Jip in bad en tegen Isa’s bed aan kan plassen, wordt het tijd voor een zindelijkheidstraining, dachten wij. Omdat Jip grote belangstelling had voor de wc én omdat we geen zin hadden in gedoe met potjes, vonden we dat onze superheld die fase wel kon overslaan. En zo zat Jip vol trots op de wc, gecoached door Isa. ‘Kijk Jippie moet je zo drukken, ik doe het wel even voor: hhhhmmmmmppppppp’. Vijf hhhhhmmmpppp-en later hadden alleen een grappig windje opgeleverd, dus bij de volgende poging werd toch het potje ingezet. En ja hoor, terwijl we allemaal druk bezig waren had Jip ineens een plasje gemaakt! ‘Kijk papa ik heb!’. Jip kreeg een staande ovatie en mocht zijn plas zelf weggooien. We wisten nog net te voorkomen dat ie niet in de vuilnisbak verdween, en na een kleine ruzie met Isa (‘nee, het is Jip zijn plas, dus hij mag hem dragen’), werd wat nog over was in de wc gekieperd. Als troost mocht Isa doorspoelen en Jip kreeg als beloning een ‘veeg-je-bips’ doekje. Ook aan het handjes wassen werd gedacht, al was het dan in de wc-pot.
Jips prestatie werd door Mama afgesloten met de inmiddels legendarische woorden: ‘je bent een superplasser!’. Vrij vertaald door papa als ‘je bent een grote lul’ :-)

349 | Vragen

Waarom…. ?

Kam jij je haren ? Doe jij je fiets op slot ? Poets jij de wc als de poetsmevrouw toch komt ? Op dit soort vragen kan ik wel een antwoord bedenken. Moeilijker wordt het bij: waarom moet je haar dan goed zitten? En: waarom heb ik kleine haartjes op mijn benen ? Maar ook daar weet ik me wel uit te wurmen. Mijn haar moet goed zitten omdat ik anders op een Stampertje (van Pluk van de Petteflet) lijk. Die haartjes zitten er omdat dat lekker zacht is.

Door de ogen van een 3-jarige wordt het leven ineens een stuk simpeler. Maar wat doe je als je vragen voorgelegd krijgt waarop je zelf ook het antwoord niet weet? Hoe leg je je kind uit dat niet alleen zilvervisjes dood kunnen gaan, maar ook dieren en mensen? En wat antwoord je op de vraag wat ze in de kerk nog meer doen (behalve dat de koning erdoorheen rijdt)? Bijvoorbeeld: daar zingen ze liedjes om te vieren dat de dieren en de bomen zo mooi zijn? Ik was al erg trots op dit antwoord, maar papa wees me erop dat dat animisme is, en animisten komen niet in de kerk. Ok, nieuwe poging dus.

Mama: In de kerk zingen en bidden de mensen.
Isa: Wat is bidden?
Mama: Dan praat je met God.
Isa: Wat is God?
Papa (met enig leedvermaak tegen mama): Nou, ik ben benieuwd.
Mama: Sommige mensen denken dat er iemand is die God heet. En dat die de mensen en de dieren heeft gemaakt.
Isa: Maar dat is niet hè ? Dat hebt Opa gedaan……