319 | Uitleg overbodig


Help slachtoffers aardbeving Azië

318 | Tuut

Isa neemt de telefoon op.

Isa: Hallo? Met mij.

De telemarketeer: Met KPN Telecom. Spreek ik met mijnheer Schrijvers?

Isa: Ik ben hier. Bij papa en mama op de kamer.

De telemarketeer: Is jouw papa of mama thuis?

Isa: Ja. SMAK (geeft de hoorn een dikke kus).

De telemarketeer:…..

317 | Xmas

Na sinterklaas komt de kerstboom, na de kerstboom is buurjongetje Niek jarig en daarna mag Isa samen met buurjongetje Siem naar de peuterschool. Voorlopig richten we ons even op de kerst dus. Het sinterklaasgebeuren ging goed, geen nachtmerries over ronddwalende pieten en ook geen zeurpartijen over onmogelijke cadeau’s.

Kerst zit weer wat ingewikkelder in elkaar. Je hebt immers de kerstman, maar ook een boom en als klap op de vuurpijl ook nog een stal met kindje Jezus. Laten we maar beginnen bij de boom, dacht ik. Die kent Isa nog wel van vorig jaar (of van de losse onderdelen die over de zolder verspreid liggen). In ieder geval vond ik het slim om aan te kondigen dat we binnenkort de boom van de zolder zouden halen om te versieren met ballen. En wat nog meer? vroeg Isa. Met lichtjes. Wat nog meer? Engeltjes. Wat nog meer? Slingers. Maar Isa had het licht gezien en wilde nog meer. Dus vertelde ik tussen neus en lippen door dat er ook nog een stalletje op zolder stond, met kindje Jesus erin. Aha! Isa ’s ogen werden groot. ‘Oeoeoeoeoeoe! Mag ik die dan aaien?’….

316 | Pot

In de zomer was Isa al druk bezig met plasjes en poepjes op het potje. Goed juichen en niks forceren, dan is ze in no time van de luier af, dachten we. Mooi niet dus. Het potje maakt geen enkele indruk meer. Met een poep- en plaskaart mét cadeau-garantie bij vijf stickers hebben we nog geprobeerd het nieuw leven in te blazen, maar ook dat had geen succes.

Totdat ze gisteren ineens het boek ‘Potje’ over de allerliefste billetjes weer wilde lezen. Dat gaat de goede kant op, dacht ik. En ja hoor, vanmorgen was daar dan eindelijk de vraag: mag ik het potje? Hoera, riep ik, en ik vond het zelfs niet erg dat ik net schoenen, rok en maillot had aangetrokken.

‘Wil je een plasje of een poepje doen’?’ vroeg ik. Maar Isa keek me verbaasd aan: ‘ik wil een vitaminisnoepje uit het potje pakken!’. Ik zag de wanhoop toeslaan, want mama had immers beloofd dat Isa zelf een vitaminesnoepje uit het potje mocht pakken. Het heeft ons 10 minuten gekost om uit te leggen dat er naast plaspotjes ook pillenpotjes zijn…