246 | Lieve Lieve

Lieve Sinterklaas
Mijn verlanglijstje:
Mag ik alstublieft een beetje rust? En zou u een Pietje kunnen sturen, zo tussen 1 en 3 uur ’s nachts? Isa heeft wel wat macaroni voor hem over dan. En misschien nog eentje tussen half vier en half vijf, om tegen Jip te vertellen dat ie nu toch echt geen flesje melk meer nodig heeft ’s nachts? Als hij even blijft, kan hij om half 6 alsnog het flesje klaarmaken.
Mocht dat niet lukken, dan wil ik graag een doos camouflagestiften.
Veel liefs van Michal

245 | Leuker kan het niet

Het moet niet veel gekker worden. Mijn dochter van 20 maanden oud is al bekend bij de Belastingdienst. Vandaag lag haar sofinummer op de deurmat. Wat moet zij daar in hemelsnaam mee ? Voorlopige Teruggaaf aanvragen ? Uitkerinkje regelen ? We schrokken al. Dat ze snel groot worden moge duidelijk zijn, maar zo snel ? Alle ophef is denk ik om niets. Haar 2e naam is waarschijnlijk ontdekt en de blauwe enveloppenboer heeft een spelfoutje gemaakt. Onze Isa heeft immers toch een sofienummer gekregen ?

244 | Poes poes poes

vrijdag: morgen gaan we naar Sharon en Gerwin. En naar de poes. Poes? Ja, er zijn 2 poesjes. Mauw? Ja, de poes zegt Miauw. Poes? ja morgen gan we naar de poesjes. Poes!

zaterdag, in de auto. Poes? Ja, nu gaan we naar de poesjes. En naar Sharon en Gerwin. Poes? POES? POES?Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…..

Zaterdag, bij Sharon en Gerwin: Poes? Ja, de poes komt zo. Hallo Sharon en Gerwin! Hajo! Poes? Daar is de poes, kijk maar. Dag Juultje. Poes? WEH! Poes! Poes? De poes is weg. Boven is nog een poes. Poes? Kijk daar is Monster. Poes! HIHIHIHIHIHIHIHI.

Zaterdag, in de auto. Poes? Nee, nu zijn de poesjes weer weg. Poes? POES? POES?Zzzzzzzzzzz……

243 | SAT-relaties

De afgelopen dagen hebben we aardig wat metertjes snot weggepoetst. Ook de buikjes zijn aardig van streek. Isa begon vrijdag en heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan arme Jip. Die had gisteren een zware dag, maar tussen het slapen en spugen door kon hij toch nog lachen.

Is het de snot die voor Isa’s stemmingswisselingen (en dan druk ik het nog zacht uit) zorgt? Of zijn het tandjes? Peuterpubertijd? Wie zal het zeggen? Hoogtepunt was het te korte slaapje zondag, na heel veel geduld gevolg door een ‘dropping’ in de tuin door mama en een krab-partij voor papa. Afkoelen in bed laaide de temperatuur alleen maar op, maar uiteindelijk zorgde een boekje voor de omslag. De rest van de dag en avond zorgde Fleur voor handhaving van Isa’s goede humeur: samen rennen, (niet) eten, lego bouwen, in het grote bed spelen. Een SAT-relatie noemen we het maar: spelen apart together…

242 | ooievaar

De ooievaar is bijna net zo druk als Sint Nicolaas. Vloog hij een aantal weken geleden al binnen bij Petra, Ad en Jasper in Den Haag om een Karlijntje af te geven, afgelopen vrijdag deed hij het nog eens dubbel en dwars over in Nistelrode. Een heuse meisjes-tweeling werd geboren bij Mayke, Bertwin en Elze, genaamd Janne en…. Karlijn ! De ooievaar is schijnbaar bijzonder gecharmeerd van deze naam ! Hoera ! Allemaal heel veel geluk met de kleine dametjes !

241 | wagh?

Als zoon van een amateur-astronoom valt de appel natuurlijk niet ver van de boom. Zoals pa en ik vroeger in Anduze ’s nachts gewapend met verrekijker op een muurtje gingen liggen om te turen naar die prachtige Zuidfranse sterrenhemel, zo stond ik afgelopen weekeinde met m’n dochter voor het raam naar de maan te staren. Mijn astronomie-info ging vooralsnog niet verder dan ‘dat is de maan’, waarop Isa dan heel correct ‘naan’ terugkaatste. Meer leek me op dat moment ook nog niet nodig.

We draaiden ons om en Isa wees over mijn schouder en riep verschrikt ‘wagh ? wagh ?’. Nu ken ik mijn dochter al langer dan vandaag, dus ik begreep dat dat ‘weg’ betekende. Om haar ietwat op haar gemak te stellen togen we weer naar het raam om te constateren dat de maan nog gewoon aan de hemel stond. Op weg naar haar eigen kamer begon ze weer. ‘Wagh ? Naan ! Wagh ?’. Dus weer terug naar het raam. Tot 4 x toe. Vreemd. We hadden wel eens eerder naar de maan gekeken, maar daar werd ze toen niet warm of koud van.

’s Avonds kijk ik naar teletekst en zie tot mijn verbazing dat er die nacht een totale maansverduistering zal plaatsvinden. Hoe ‘weg’ wilt u de maan hebben ? Een mysterieus verhaal, al zeg ik het zelf. Of heeft Opa vorige week stiekem wat inside-information losgelaten tegenover Isa, over de maan en de aanstaande verduistering ervan ? :-)

240 | prak

Jip heeft zijn eerste ‘Vast Food’ op. Nou ja, vast: de banaan is zo fijn gepureerd dat ie in een flesje makkelijk door de speen kan worden gezogen. Maar goed: het is geen melk en daar gaat het om. Na een incidentele frons op het voorhoofd (‘damn, wat krijgen we nou ?’) bleek het gepureerde bijzonder in de smaak te vallen en het was alleen te wijten aan zijn nog ietwat gebrekkige techniek dat er wat spul uit zijn mondhoeken dreef.

In tegenstelling tot Isa werd het dus een klein succes. Teruglezend (wat handig toch zo’n site) kom ik tevens tot de conclusie dat de term Vast Food toen ook al werd gebruikt. Sorry. Ik wilde de grap niet 2 x maken :-) Zie hier

239 | Fietjes !

Dat Isa steeds meer dingen begrijpt en onthoudt bleek gisteren wel toen ik met de koters een blokje om ging om een nieuwe bus Frisolac te scoren. De snelste route naar de apotheek loopt langs Eetcafé De Ster. Een friettent (of restaria, snackerie, friteur; vult u zelf uw favoriete term in). Isa had de patatterie amper in zicht of ze begon al te roepen ´fietjes fietjes´. Niet dat we daar nu de deur platlopen, maar een ´vette bek´ sluipt zo nu en dan wel eens ons voedingspatroon binnen. Dat je dan je dochter meeneemt naar de fietjeswinkel is natuurlijk wel zo geinig. Dat ze dat op deze jonge leeftijd ook allemaal onthoudt en zelfs de locatie haarfijn kan bepalen is minder voor de hand liggend. Ik voelde me een beetje bezwaard. Tijdens Isa’s ‘fietjes fietjes’ fietste er net een moeder voorbij. Die zal wel gedacht hebben. Zielig kind. Krijgt zeker alleen maar frietjes. Nou, ik ga haar vanavond het woord ‘kipnugget’ leren.

238 | Als…dan…

Hoera! Isa’s woordenschat is uitgebreid met twee heel belangrijke woordjes: als en dan. Zeggen kan ze ze nog niet, maar begrijpen wel en daar maken papa en mama dankbaar gebruik van. Opvoedkundig niet helemaal verantwoord misschien, maar dat doet er even niet toe. Isa is van de ene op de andere dag aan het eten geslagen, tot grote vreugde van papa en mama. Ze neemt het niet zo heel nauw met de schijf van vijf, voorlopig is het vooral de schijf van de chocopasta (soko) en de kipnuggets (nog steeds sees). En af en toe weten we daar een hapje rijst of aardappel tussen te wringen: Lekker he, vlees! Als je nog een vleesje wilt, dan moet je eerst een hapje rijst eten. Bij elk hapje rijst of aardappel wordt er vervolgens luid geapplaudiseerd, tot groot vermaak van Isa. Het als-dan-trucje werkt helaas niet bij groente. Ik denk dat Isa het jaarrecord van Iris Huisman (een jaar zonder groente) probeert te evenaren!

237 | Tring (2)

3.30 uur: ieieieieiewieieieieiei (de racebaan maakt plaats voor een sirene)
5.30 uur: UH UH UH oeoeoeoeoeeoeo (wat duidt op bijna-maar-nog-niet-helemaal-wakker -stand, alleen door middel van een papfles terug te brengen tot de gelukkig-nog-even-slapen-stand)
6.30 uur: tring!

De wekservice draaide vanmorgen dus op volle toeren!